«Сушия» розпочала співпрацю з «Міжнародною Фінансовою Корпорацією» (IFC) з вибудовування системи контролю харчової безпеки в грудні 2015 року: в рамках спільної програми експерти IFC допомагають компанії розробляти та впроваджувати системи управління харчовою безпекою, щоб сприяти «Сушия» в підготовці до міжнародної сертифікації FSSC 22000.
«Сушия» розпочала співпрацю з «Міжнародною Фінансовою Корпорацією» (IFC) з вибудовування системи контролю харчової безпеки в грудні 2015 року: в рамках спільної програми експерти IFC допомагають компанії розробляти та впроваджувати системи управління харчовою безпекою, щоб сприяти «Сушия» в підготовці до міжнародної сертифікації FSSC 22000. За минулі 4 місяці з початку проекту IFC провела діагностичну оцінку та розробила план по впровадженню заходів для поліпшення безпеки в усіх ресторанах мережі, а також почала процес навчання команди «Сушия» роботі відповідно до нових внутрішніх стандартів. На даний момент завершено найбільш об'ємну та ресурсовитратну частину робіт – розробку та узгодження формальних стандартів – та розпочато їх впровадження стосовно до всіх процедур на всіх етапах технологічного процесу: від приміщень та логістики до приготування страв і доставки. Персонал ресторанів проходить навчання і на практиці відпрацьовує нові стандарти, які відповідають передовим європейським практикам.Серед нововведень, які вже діють в ресторанах мережі або знаходяться на етапі активного впровадження:
- контрольні листи для систематизованого контролю умов роботи (дозволяють діагностувати невідповідності на етапі їх виникнення, а не ліквідації наслідків);
- кольоровий одноразовий санітарний одяг (дозволяє легко ідентифікувати його фрагменти в разі потрапляння в харчові продукти);
- кольоровий поділ робочого кухонного інвентарю (запобігає перехресному забрудненню різних груп продуктів);
- професійні миючі засоби, дозволені для використання в харчовій галузі, нові – чіткі, яскраві та наочні інструкції з миття рук, уніфіковане робоче взуття та ін.
- заміна підрядника, який здійснює контроль за шкідниками згідно принципів ХАССП.
«Наша спільна з IFC програма щодо поліпшення контролю харчової безпеки – це проект, якому ми віддаємо багато часу, сил і ресурсів, оскільки він передбачає залучення всієї команди «Сушия» – від керівників вищої ланки до технічного та допоміжного персоналу, – зазначив Роман Романчук, керівник мережі ресторанів сучасної японської кухні «Сушия». – Системно впроваджуючи нові стандарти, ми з кожним кроком стаємо краще й ефективніше в питаннях харчової безпеки. Ми прагнемо попередити виникнення проблеми, аніж боротися з її наслідками».
Наступним етапом впровадження програми стане план ХАССП (HACCP – Hazard analysis and critical control points – аналіз ризиків та критичні контрольні точки) – зараз ця частина проекту знаходиться в процесі розробки.